Het astmamedicijn Xolair blijkt niet alleen effectief tegen ademhalingsproblemen, maar toont nu ook veelbelovende resultaten in de strijd tegen voedselallergieën. Een recent goedgekeurde studie door de Amerikaanse FDA, opent perspectieven voor zowel volwassenen als kinderen vanaf één jaar.
In een vernieuwend onderzoek, gepubliceerd in het ‘New England Journal of Medicine’, blijkt dat het medicijn Xolair de tolerantie opmerkelijk doet toenemen voor verschillende voedingsmiddelen waarvan onder meer: pinda’s, noten, eieren, melk en tarwe. Het Zwitserse farmaceutische bedrijf Roche, eigenaar van Xolair-producent Genentech in Californië, heeft op 16 februari de langverwachte goedkeuring van de FDA ontvangen. Dit opent de deur voor het gebruik van het medicijn bij zowel volwassenen als kinderen vanaf één jaar.
Tijdens een behandelperiode van 16 tot 20 weken werd ontdekt dat 67 procent van de patiënten die Xolair toegediend kregen, een dosis van 600 mg pinda’s kon verdragen. In schril contrast hiermee was dit slechts 7 procent bij degenen die een placebo ontvingen. Hoewel deze veelbelovende resultaten zijn behaald, benadrukt de FDA dat het niet de bedoeling is om patiënten aan te moedigen de allergenen opnieuw te consumeren. Het doel blijft beperkt tot het verminderen van allergische reacties bij onbedoelde inname.
Is het medicijn wel veilig?
Het medicijn wordt als veilig beschouwd. Koorts en milde reacties op de injectieplaats lijken de voornaamste bijwerkingen te zijn. Desondanks erkent de FDA de groeiende impact van voedselallergieën op zowel de voedselveiligheid als de volksgezondheid in de Verenigde Staten. Ongeveer 2 procent van de volwassenen en 4 tot 8 procent van de kinderen wordt getroffen door deze allergieën. Elk jaar leidt dit tot zo’n 30.000 spoedopnames en 150 sterfgevallen, zoals vermeld op de website van het Amerikaanse ‘Centers for Disease Control and Prevention’.