Druk op X om het venster te sluiten.

Limburg trekt rijbewijs onmiddellijk in bij gsm-gebruik achter het stuur

  • News
  • 31 januari 2024

Het parket van Limburg gaat harder optreden tegen bestuurders die hun gsm gebruiken achter het stuur. Vanaf 1 februari riskeren overtreders niet alleen een boete van 174 euro, maar verliezen ze ook onmiddellijk hun rijbewijs voor een periode van 15 dagen. Deze strategie werd eerder ook al toegepast in Oost-Vlaanderen en Halle-Vilvoorde, met als doel een duidelijk signaal te geven en bij te dragen aan veiliger verkeer. Verkeersdeskundigen evalueren de doeltreffendheid van deze strengere aanpak en kijken vooral naar voorbeelden zoals in o.a. Nederland.

Recente cijfers tonen aan dat 12 procent van alle verkeersongevallen in België te wijten is aan afleiding door smartphones, met 4.500 gewonden en een 50-tal doden per jaar in. Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (Vias) benadrukt dat drie op de tien automobilisten in België toegeven ooit een bericht gelezen of verstuurd te hebben tijdens het rijden. Zorgwekkend is ook dat één op de vijf jonge bestuurders zelfs filmpjes maakt achter het stuur. Vias wijst op de groeiende afleidingen in een tijd waarin verschillende handsfree mogelijkheden voor smartphones beschikbaar zijn.

Terugkijkend op sensibiliseringsacties van diverse parketten in Vlaanderen, waarbij eerder het rijbewijs voor acht dagen werd ingetrokken bij gsm-gebruik achter het stuur, blijkt dat tijdelijke maatregelen niet voldoende waren om gedragsverandering te bewerkstelligen. 

Geen onderscheid in de maatstaf

Het parket van Limburg, samen met Oost-Vlaanderen en Halle-Vilvoorde, heeft daarom besloten om systematisch strenger te straffen. Woordvoerders benadrukken dat de nieuwe regel geen dagvaarding met zich meebrengt, maar wel een onmiddellijk verlies van het rijbewijs. Hiermee wil men een krachtig signaal afgeven.

Er is echter geen onderscheid in de strafmaat; of het nu gaat om het controleren van navigatie-apps, whatsappen, filmen of simpelweg de smartphone in de hand hebben tijdens het wachten voor een rood licht. De boete en het rijbewijsverlies gelden in alle gevallen. Verkeersexperts wijzen bovendien op de groeiende problematiek van afleiding door smartphones, niet alleen in auto’s maar ook op de fiets en steps.

Slimme camera’s met nummerplaatherkenning

In Nederland worden slimme camera’s met nummerplaatherkenning ingezet om gsm-gebruik te detecteren. Hoewel er in Vlaanderen eerder een wetsvoorstel was voor het gebruik van dergelijke camera’s, strandde dit vanwege privacykwesties.

Cookiebeleid Algemene voorwaarden