Op 29 december 2023 diende Zuid-Afrika een uitgebreid dossier van 84 pagina’s in bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag, waarin het krachtig stelling neemt tegen Israël en het land beschuldigt van genocide.
Wat staat er in de aanklacht?
De aanklacht van Zuid-Afrika tegen Israël is gebaseerd op verklaringen van verschillende Israëlische overheidsfunctionarissen, waaronder zeven uitspraken van premier Benjamin Netanyahu, die volgens Zuid-Afrika wijzen op de intentie tot genocide tegen het Palestijnse volk.
Genocide is een ander woord voor volkenmoord, de misdaad van stelselmatige en opzettelijke uitroeiing van een etnische groep, of van een deel daarvan. Het valt onder de grotere categorie van misdrijven tegen de menselijkheid, zoals gedefinieerd in het Statuut van het Internationaal Strafhof (1998).
Het ingediende dossier bevat gedetailleerde verwijzingen naar functionarissen van de Verenigde Naties en diverse rapporten. Zuid-Afrika kondigt aan extra bewijsmateriaal te zullen presenteren tijdens de rechtszaak.
Enkele recente cijfers
Recente cijfers tonen aan dat in de afgelopen drie maanden meer dan 23.000 Palestijnen zijn gedood door het Israëlische leger, waarvan naar schatting minstens 70 procent vrouwen en kinderen. Meer dan 58.000 Palestijnen zijn verwond, met het gebruik van honderden bommen van 900 kilo in een van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld.
Het aantal slachtoffers omvat 311 gezondheidswerkers, 103 journalisten, 40 reddingswerkers, 209 onderwijzers en 144 VN-medewerkers.
Israëls reactie tegen de aanklacht
Israël heeft zich voornamelijk beroepen op zelfverdediging, ontkent de beschuldigingen van Zuid-Afrika als bloedsmaad, absurd en ongegrond, en beschuldigt op zijn beurt Zuid-Afrika van criminele medeplichtigheid met Hamas.
Zuid-Afrika vraagt om dringende maatregelen
De rechtsgang bij het ICJ kan jaren duren, maar Zuid-Afrika heeft de rechtbank gevraagd om voorlopige maatregelen te treffen om verdere genocide daden te voorkomen. Het ICJ heeft aangegeven dat dit verzoek prioriteit zal krijgen, en een voorlopige uitspraak zou binnen enkele weken mogelijk zijn.
Als het ICJ besluit dat Israël genocide pleegt en militaire acties moet stoppen, is dit bindend. Deskundigen suggereren dat deze zaak een van de belangrijkste instrumenten van internationale druk tegen Israël kan worden.