Een team van wetenschappers heeft mogelijk een revolutionaire doorbraak gemaakt op het gebied van wondgenezing, door geprinte huid te ontwikkelen die opvallend veel gelijkenissen vertoont met de menselijke huid. In experimenten met muizen en varkens, ontdekten de onderzoekers dat de huid in staat was om wondgenezing te versneller met minder littekens dan gewoonlijk. De technologie zou in de toekomst mensen kunnen helpen om volledig te herstellen van ernstige brandwonden.
Onze huid is een stuk complexer dan wat we aan het oppervlak zien. Het bestaat uit drie brede lagen, elk met zijn eigen unieke anatomie. Bij ernstige wonden of huidaandoeningen, blijkt onze normale genezingscapaciteit vaak niet in staat om volledig te herstellen. Hoewel huidtransplantaties mensen hebben geholpen om levensbedreigende wonden te overleven, komen ze vaak niet overeen met het natuurlijke uiterlijk van de huid.
Het ultieme einddoel is om verwondingen te behandelen door het volledige herstel van beschadigde huid te bevorderen. Onderzoekers aan het ‘Wake Forest Instituut voor Regeneratieve Geneeskunde’, geloven dat de bioprinttechnologie het mogelijk maakt om natuurlijker weefsel te creëren.
Wat maakt deze techniek zo anders?
Bioprinten maakt gebruik van levende cellen, voedingsstoffen en andere biologische materialen om weefsel na te maken. Het team is er in dit geval in geslaagd om geprinte huid te creëren met de zes belangrijke type huidcellen, samen met gespecialiseerde hydrogels die fungeren als bio-inkt. Het resultaat dankzij deze techniek komt sterk overeen met de dikte van de menselijke huid, met alle drie aanwezige huidlagen. Een opmerkelijke primeur volgens de onderzoekers.
Experimenten bij dieren tonen veelbelovende resultaten
Inmiddels werd de geprinte huid onderworpen aan testen op gewonde muizen en varkens. Bij deze dierexperimenten stimuleerde de geprinte huid met succes de snelle groei van nieuwe bloedvaten en zag de huid er gezonder uit dan bij traditionele transplantaties. Dat leidde uiteindelijk tot een verbeterde wondgenezing en veel minder littekens.
“Volledige huidgenezing vormt een aanzienlijke klinische uitdaging en treft miljoenen mensen wereldwijd, met beperkte behandelingsmogelijkheden”, aldus mede-hoofdauteur Anthony Atala, directeur aan het Wake Forest Instituut voor Regeneratieve Geneeskunde. “Deze resultaten tonen aan dat het mogelijk is, om volledige dikte menselijke geprinte huid te creëren, wat de genezing versnelt en een natuurlijker resultaat oplevert.”
(Lees verder onder het beeld)
Een toekomst zonder littekens
Lab- en dierexperimenten zijn slechts het beginpunt om de doeltreffendheid van de mogelijke behandeling aan te tonen. Verdere onderzoeken, waaronder klinische tests op mensen, zijn nodig alvorens we deze technologie kunnen verwachten voor het grote publiek. Als het onderzoek succesvol blijkt te zijn, geloven de onderzoekers dat een versie van deze huid op een dag mensen volledig kan laten herstellen van ernstige brandwonden of andere huidletsels.