Het Japanse farmaceutische bedrijf Toregem Biopharma heeft een opmerkelijke doorbraak bereikt in tandheelkundig onderzoek. Als de beweringen waar blijken te zijn, hebben ze een medicijn ontwikkeld dat zich richt op specifieke eiwitten in de mond die tandgroei onderdrukken.
Toregem Biopharma heeft een nobel doel voor ogen: geavanceerde, wetenschappelijk onderbouwde klinische oplossingen bieden voor het groeien van tanden uit eigen weefsel. Hun medicijn werkt door het gen ‘USAG-1‘ te remmen, dat de ontwikkeling van tandknoppen belemmert. Door het gen af te remmen, probeert het medicijn de groei van deze knoppen te stimuleren en daarmee tandhergroei mogelijk te maken.
Veelbelovende resultaten
Er werden in 2018 al veelbelovende resultaten behaald met dierproeven op fretten, die vergelijkbare tandontwikkeling vertonen als mensen. Het nieuwe medicijn stimuleerde met succes de groei van nieuwe tanden.
Volgens een rapport van Japan Times, plant het farmaceutisch bedrijf klinische onderzoeken te starten in 2024, met als uiteindelijk doel het medicijn tegen 2030 op de markt te brengen. In 2025 zijn er nog tests gepland met kinderen tussen de leeftijd van 2 en 6 jaar die lijden aan anodontie. Het gaat om een zeldzame genetische aandoening die de ontwikkeling van gezonde en blijvende tanden belemmert.
“Het idee van het kweken van nieuwe tanden is de droom van elke tandarts. We hopen een tijd te zien waarin tandhergroei een derde optie wordt, naast kunstgebitten en implantaten,” zegt Katsu Takahashi, medeoprichter en hoofdonderzoeker bij Toregem Biopharma.
Dit vooruitzicht kan een grote verandering betekenen in de tandheelkundige zorg, waarbij patiënten meer opties hebben. Vooral jonge patiënten met anodontie kunnen hoopvol uitkijken naar een toekomst waarin tandregeneratie mogelijk is.